Är det någon skillnad på fett och fett? Vi har tidigare nämnt att fett är bra och att det är livsnödvändigt för att vi ska kunna fungera optimalt. Vår hjärna består mestadels av fett, hormonproduktion är beroende av fett, vi får viktiga vitaminer och antioxidanter via fett med mera. Men är allt fett bra? Vi ska här guida er genom djungeln av olika typer av fett och vad som är bra till vad. Fett kan delas in i tre olika grupper; mättat, omättat och fleromättat fett och det beror på konstruktionen av molekyler som fettet är uppbyggt av. Det här har stor betydelse för hur lätt eller svårt det är för kroppen att ta hand om det och göra om till energi.
Fleromättat fett – är flytande både i rumstemperatur och i kylskåp. Den här typen av fett har en ostabil uppbyggnad och innehåller en stor mängd omega 6 vilket skapar inflammationer i kroppen. Fleromättade fettsyror oxiderar lätt och om detta sker i kroppen bildas fria radikaler (en kemisk reaktion) som har visats sig leda till cancer och åldrande (man kan se det som att kroppen rostar på insidan). Därför har den här typen av fett ofta genomgått kemiska processer där man tillsätter antioxidationsmedel. Exempel på fleromättat fett är solrosolja, rapsolja, sojaolja, majsolja och självklart margarin som bygger på någon vegetabilisk olja som sedan har genomgått en mängd olika kemiska processer (hydrogenering, blekning, färgning, smaktillsättning m.m.). Den här typen av fett är alltså bra att undvika.
Enkelomättat fett – känns igengenom att de är i flytande form i rumstemperatur och i fast form i kylskåp, såsom olivolja, avocadoolja, nötoljor. De här oljorna innehåller det som kallas för essentiella aminosyror (omega 3 och 6) vilket innebär att de är livsnödvändiga för oss. Den här strukturen på fett tål tyvärr inte höga temperaturer för då förstörs näringsämnena och det utsöndrar toxiner som är ohälsosamma för oss. Därför ska man undvika att steka i olivolja eller andra oljor. Däremot är de ett fantastiskt komplement till sallader och i kalla såser.
Mättat fett känns igen genom att det är i fast form i rumstemperatur, som exempelvis smör och kakaosmör. Även kokosolja som dock ibland blir flytande vid varmare rumstemperaturer. Dettaär den mest stabila konstruktionen av fett och har en hög smältpunkt. Den tål därför höga temperaturer och det är alltså den här typen av fett som är absolut bäst att steka i. Mättat fett finns även i det som kommer från djurriket, t.ex. äggula, ost, fettkanterna på kött, talg (från nöt), ister (från gris). Mättat fett har länge haft en felaktig negativ stämpel som nu sakta börjar tvättas bort då det faktiskt är det mest naturliga för vår kropp och den typ av fett vi levt på sedan urminnes tider. Alltså bra fett!
Transfetter är oftast framställda på kemisk väg och består av omättat fett som man har gjort om till mättat fett för att få en fastare konsistens och öka hållbarheten (hydrogenering), som t.ex. med margarin. Det finns även naturliga transfetter i mejeriprodukter och kött från kor och får men då de förekommer där i väldigt små mängder är de inget att oroa sig för. Värre är det med de industriella transfetterna som finns i de flesta processade produkter i affären men även i friterad mat, kakor och godis. Transfetter har sammanlänkats med många olika typer av sjukdomar och bör undvikas till varje pris.
Försök använda fett som är så nära sin naturliga form som möjligt och där råvarorna normalt sett är lite oljiga eller feta. Om du t.ex. pressar avocado eller nötter, vad får du då? – Jo olja, eftersom de här råvarorna är naturligt oljiga och har det i sig. Om du däremot försöker pressa något från växtriket (som raps, solrosor, ris etc.) är det svårt att utvinna olja ur det och det behövs ofta en kemisk process för att lyckas. Ett exempel på detta är risolja, där det för det första krävs hög värme för att kunna utvinna någon olja (vilket förstör näringsämnena) men också en kemisk process. Man får då en mörk substans som sedan går igenom en blekningsprocess innan det packeteras som en ljus risolja. Låter inte så trevligt va?
Sträva alltid efter kallpressade oljor för då har inte näringsämnena förstörts genom uppvärmning och oljan har inte genomgått en kemisk process. Kom dock ihåg att ekologiskt inte alltid betyder kallpressat. Det enda undantaget är kokosoljan som ibland utsätts för låg upphettning vilket inte påverkar den till det sämre, då den är så pass tålig. Man ska dock se upp för billig kokosoja som är gjord på torkad kokosnöt som har transporterats till Europa och producerats här för den har då genomgått kemiska processer (hydrogenerats). Försök ta reda på varifrån din kokosolja kommer och hur den har producerats. Helst vill man att den ska vara gjord på färska kokosnötter där de växer.
Kallpressade oljor är också fantastiska att använda på torr hud!
Så vilka oljor gillar vi och vilka gillar vi inte?
Ogillar: vegetabiliska oljor somMARGARIN, RAPSOLJA, solrosolja, majsolja, risolja, sojaolja - Driver inflammation i kroppen!
Gillar: kokosolja, avokadoolja, nötoljor (mandelolja, valnötsolja, macadamiaolja), olivolja, jojobaolja, smör, talg, ister - Motverkar inflammation!
Men kom ihåg att till stekning är det bara kokosolja och animalska fetter som smör, talg och ister som gäller. De andra oljorna ska användas kalla.
Lycka till med matlagandet!