Vill du ha ett tuggummi? Denna frågan ställs ofta och är du fast i tuggummiträsket som många andra? Det är en vana som är svår att bryta och som ofta sker omedvetet, efter varje måltid är det omedelbart tuggummi som gäller. Det finns mängder och mängder av olika tuggummi på marknaden och de flesta består avkonstgjorda sötninsgsmedel, färgämnen, smakämnen, hållbarhetsämnen, socker och kommer de från USA innehåller de förmodligen även GMO (genetiskt modifierande organismer). Har du ett paket hemma, kika på ingredienserna!
Att tugga tuggummi var absolut en vana hos mig länge, jag kände mig ofräsch och inte ren i munnen utan tuggummit. När jag sedan blev mer medveten om mina vanor och började läsa vad produkterna var gjorda av, snarare än hur mycket fett/socker/salt etc de innehåller, så blev det förändring! Istället för att "gå miste" om tuggummi så kände jag bara att jag visste för mycket om vad de innehöll för att vilja stoppa i det i min kropp. Så fungerar det generellt för mig när det gäller mat och när jag är på fest eller ute och äter och folk säger att jag har så mycket "disciplin" eller att jag "går miste" om det goda och måste "unna mig ibland" mm, medan jag inte alls känner så för jag har absolut inget sug efter fejkmaten vare sig det är bullen, pastan, godiset eller chipset. Jag går inte miste om något överhuvudtaget, för jag vet hur de påverkar vår hälsa och jag vill inte ha de ämnena i min kropp! Likaså smakar fejkmaten verkligen fejk, när smaklökarna är vana att äta riktig mat från naturen. Är det däremot choklad gjord på riktiga ingredienser så är jag den första att tacka ja!=)
En vanlig anledning till att folk tuggar tuggummi är för viktminskning, att hålla käkarna ockuperade med tuggande så man inte stoppar i snacks, men en av huvudingredienserna i tuggummi är sötningsmedel, vilket inte hjälper viktminskning då de stimulerar aptiten, ökar sug efter kolhydrater och främjar fettlagring. Tuggar man något sött utan att få i sig någon energi från det, så signaleras hjärnan att kroppen vill ha energi för att bli tillfredsställd, den får ju ingen av tuggummit vilket leder till ett växande sug efter annat. Men värre effekter av tuggummi är från de konstgjorda ämnena som i djurförsök visats skada hjärn- och nervceller samt leda till en mängd olika sjukdomar. Som vanligt anses detta vara ofarligt för det är i så små mängder, MEN många bäckar små.. så varför riskera känner jag?
Tuggummi påverkar vår egen förmåga att producera matsmältningsenzymer som vi behöver för att bryta ned och ta upp näring från maten vi äter. Varje gång vi tuggar sänder vi signaler till hjärnan att vi äter och matsmältningssystemet gör sig redo för att ta emot och bryta ned maten. Detta innebär att enzymer konstant produceras men i och med att det bara är tuggummi vi tuggar och inte mat så används inte enzymerna för att de har inget att jobba med och bryta ned. Med tiden tröttar detta ut organen och en minskad enzymproduktion blir resultatet.
Vad kan man då göra om man gärna vill ha något som fräschar upp munhälsan? Äter man bra och tar hand om sig själv är kroppslukter inga problem, men vill man ändå ha något så är persilja och fänkålsfrön bra alternativ att tugga på. Dessa naturliga råvaror har använts länge för mag- och munhälsa.
Så vill du ha ett tuggummi?=)