Hur påverkar mögel vår hälsa? Kan dess påverkan ha en mycket större betydelse än vad vi tror? Till söndag den 13 juni kan man titta gratis på filmen "Moldy", en dokumentär gjord av Dave Asprey och Bulletproof Films. Dokumentären tar upp hur vi påverkas av mögel i vår omgivning och mat och konsekvenserna av det samt vad vi kan göra åt det. Även om man inte är påverkad själv kanske någon i ens omgivning är eller potentiellt kommer att bli framöver, kunskap gör det hela lättare eftersom de allra flesta läkare ännu inte är tränade i att undersöka och diagnostisera för mögel. För att läsa mer om mögel på svenska och dess olika sätt att påverka vår hälsa och symptom kan man göra det här. "Mögel kan avge många olika typer av metaboliter vilka i sin tur har förmåga att fungera som inflammagener, allergener, toxiner eller symtomutlösande utan vidare hälsoeffekter". Artikeln tar upp symptom som allergier, cancer, hypersensitivitet, astma, luftvägsproblem, ögonbesvär, öronbesvär, hudbesvär och det förmodligen största området systemisk inflammation i kropp och hjärna, även kallat ospecifika symptom.
"Värk nämns ofta där man får ont, som molande, stickande eller huggande smärta, på antingen något specifikt ställe som i organ eller leder. Ont i urinblåsan, urinröret och njurarna. Urinträngningar och akut återkommande behov av att snabbt komma till toalett för att kissa ses. Ökat proteininnehåll i urinen samt skummande urin ses hos vissa mögeldrabbade. Vandrande värk är ett stort bekymmer som är svårt att diagnosticera och komma åt. Artrit kan som exempel vara direkt sammanknutet med möglets inverkan. Fibromyalgi-liknande värk och huvudvärk är vanligt. Stelhet och kramper, särskilt i vaderna nattetid och på morgonen.
Funktioner i mage och tarm kan störas med varierande effekter såsom matallergier, glutenintolerans och laktosintolerans. Diarré kan bero på antingen akut mögelförgiftning eller infektion i mage och tarm med följder som inflammation. Sura uppstötningar har har med balansen i mage och tarm att göra och blir inte sällan ett besvär hos patientgruppen.
Då möglet påverkar hjärnans och det centrala nervsystemets funktioner ges en mängd olika hälsoeffekter. Kronisk trötthet, humörsvängningar, minnessvårigheter, koncentrationsstörning, förvirring, hjärndimma, depression, självförtroendeförlust, svårigheter att bearbeta kriser och svåra upplevelser, svårt att finna ord och att tänka klart, oro, rädsla, socialiseringsproblem, logikstörning medföljande matematisk kunskapsförlust m.m. Här kan många olika exempel ges och det hela kan även leda till allvarligare problem där bipolära sjukdomar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar uppstår. I det alltjämt växande forskningsmaterialet talas nu mer öppet om misstankar i koppling mellan mögel och ADHD-DAMP, Tourettes och Aspbergers (verbala och motoriska tics). Mer kunskap behöver inhämtas inom det totala området som är komplicerat. Vi vet att mögel har förmåga att modulera immunförsvaret så att andra patogener kan få lättare att angripa, varvid ovanstående problem utvecklas eller totalt sett förvärras." http://www.lfs-web.se/mogel_halsoeffekter.htm