Under vår tripp till Marocko fick jag upp ögonen för arganolja som ska vara otroligt bra för hud och hår på grund av sitt höga innehåll av vitamin E och essentiella fettsyror (fettsyror som kroppen inte själv kan producera utan måste tillföras genom kosten). Den sägs hjälpa mot alla sorters hudproblem såsom akne, psoriasis, exem, torr hud och har även nämnts i gamla egyptiska texter från 1200-talet som en medicinolja. Arganolja är ganska sällsynt eftersom arganträdet är utrotningshotat och inte växer på något annat ställe än i Marocko. Trädet kräver ett torrt klimat och har väldigt långa rötter som når vattenkällor djupt nere i marken. Arganolja är också fantastiskt god att äta, t.ex. som dressing över sallad. Fröna rostas nämligen innan det görs olja av dem vilket ger oljan en god nötig smak. Fröna kommer från arganträdets frukter som skördas mellan juli och augusti. Fruktköttet blir ofta djurmat medan man utvinner oljan från fröna.
Det är inte bara oljans medicinska egenskaper som är intressanta utan den har även stor betydelse för kvinnors rättigheter i Marocko. Det är nämligen kvinnorna från Berberfolket (urprungsbefolkningen) som skördar fröna och producerar arganolja. Marockos Kung Mohammed VI har länge arbetat aktivt för att stärka landets mänskliga rättigheter och framför allt kvinnors rättigheter i samhället. Detta har lett till att man har skapat s.k. fair trade cooperatives där Berberkvinnorna kan producera arganoljan under rättvisa villkor och till en rättvis lön. De här kooperativen samarbetar också med landets naturskyddsmyndigheter för att se till att arganskogen får bästa möjliga förutsättningar och kan bevaras och förnyas.
Jag fick självklart med mig ett par flaskor arganolja hem från Marrakech och nu återstår det att se om den gör underverk för min hud. Oljan är såklart dyrare än andra oljor, speciellt utanför Marockos gränser, men en sak är säker och det är att den gör underverk för de Berberkvinnor som nu kan tjäna sitt levebröd från dess utvinning.