• Home
    • Kristin
    • Hälsotugg Blog
    • Eteriska Oljor
    • Hälsocoaching
    • Recept
    • Naturlig Hälsa
    • Rörelse
    • Kost
  • Oskar
  • Shop
Menu

Scherdin Consulting

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Your Custom Text Here

Scherdin Consulting

  • Home
  • Hälsotugg
    • Kristin
    • Hälsotugg Blog
    • Eteriska Oljor
    • Hälsocoaching
    • Recept
    • Naturlig Hälsa
    • Rörelse
    • Kost
  • Oskar
  • Shop
Hälsotugg Logo 1.jpg

Hälsotugg Blog

Naturlig Hälsa, Rörelse & Kost

Kan man bli av med sin allergi?

May 8, 2018 Hälsotugg.se
allergi1.jpg

Kan man bli av med sin allergi eller måste man lära sig leva med den? Många allergiker har blivit informerade att det inte finns något att göra åt deras allergi och att lösningen är medicin som hjälp. Det är viktigt att förstå att allergier, intoleranser och överkänsligheter beror på att immunförsvaret reagerar felaktigt/överreagerar när det kommer i kontakt med ämnen som egentligen inte är farliga för kroppen. Det kan vara mat, pollen, djur, damm, naturliga ämnen, syntetiska ämnen etc. Kroppens sätt att reagera kan variera från allvarlig anafylaxi till mildare symtom som snuva, huvudvärk, diarré, utslag, nysningar. Reaktionerna från immunsvaret kan vara omedelbara vilket gör då det lättare att härleda till det som triggar, eller kan även vara fördröjda.

Enligt Forska Sverige har omkring 40% av Sveriges befolkning någon form av allergisk sjukdom. Det är den vanligaste kroniska sjukdomen bland barn och ungdomar i Sverige. Var tionde svensk har astma, det har skett en stor ökning av astma och allergi. Mellan 2003 och 2011 ökade andelen 4-åringar med astmadiagnos i Sverige med över 50 %. I världen beräknas antalet som har astma öka från dagens 300 miljoner till 400 miljoner fram till år 2025. Detta låter ju helt galet..! Nästan varannan svensk lider av någon form av allergisk sjukdom..?? Siffrorna bara ökar, vad kan detta bero på? Genetik? Otur?

Förändringar i vår miljö, faktorer som vaginal födsel, bröstmjölk, kontakt med naturen, överanvändning av antibiotika/läkemedel, kemikalier etc. kan spela en stor roll vad gäller utveckling av allergi. Vår miljö är numera full av olika typer av kemikalier med allt ifrån städprodukter, klorerat vatten, tillsatser i mat, bekämpningsmedel och insektsmedel i odling med mera. Dessa har en negativ påverkan på vårt immunförsvar och skapar obalans i kroppen. Vi måste tänka på att sambandet mellan planetens hälsa och människans är stor och i nuläget tar vi inte särskilt väl hand om vår planet..!

Det finns 4 områden som har stor bidragande inverkan på förekomsten av allergier:

1. Kost:
Många är allergiska mot råvaror som gluten, laktos, ägg, jordnötter, skaldjur etc och det handlar inte bara om råvaran i sig utan ofta hur den blivit producerad och framställd. Särskilt numera då det används en stor mängd olika former av kemikalier som skapar obalans i vår bakterieflora genom att de goda bakterierna dödas av.

2. Matsmältning: En dålig matsmältning har svårt att bryta ned maten vi äter. Magsyran och enzymer är superviktiga i denna process. Om antalet enzymer är låg bryts inte proteiner ner till en lämplig storlek, vilka kan skapa en immunrespons (kroppen tror att det är främmande ämnen).

3. Mikrobiom: De goda och onda bakterierna interagerar direkt med vårt immunförsvar, om bakteriefloran är i obalans blir det obalans i immunförsvaret. Läs tidigare inlägg "Allergiker har en fattigare tarmflora"  .

4. Läckande tarm:
En skadad eller inflammerad tarmslemhinna orsakad av otillräckligt nedbruten mat, obalans i bakteriefloran, kemikalier i mat eller läkemedel.

Om inte dessa områden är välfungerande så blir resultatet ofta ett överaktivt immunförsvar. Detta kommer att fortsätta driva reaktioner av intoleranser och allergier med sina negativa effekter. Det positiva är att det finns mycket man kan göra själv för att förbättra dessa områden! Både genom att undvika det som eventuellt triggar samt att återställa en stark maghälsa och därmed bygga ett bättre immunförsvar.

Några exempel är: - Undvik olika typer av kemikalier samt sådant som ej är hälsofrämjande - Ät prebiotiska och probiotisk mat som är magens goda bakterier - Ät en varierad näringsrik ekologisk kost för att få i sig alla essentiella näringsämnen, aminosyror och fettsyror. - Drick rent (filtrerat) vatten - Minimera Stress - Prioritera sömn - Spendera mycket tid utomhus

Låter det rimligt men du vet kanske inte vart du ska börja? Hälsotuggs 4-veckors livsstilsprogram är en bra början som tar upp många av dessa ämnen och ger stöd till att börja fatta bättre beslut vilket ger en bättre livsstil som i sin tur leder till bättre hälsa! Önskar du mer personlig guidning så kan du läsa mer eller boka in det här.

/Kristin

In Hälsotugg
Comment

Kökets medicin - 12 fantastiska kryddor

April 18, 2018 Hälsotugg.se
Kökets-medicin-12-fantastiska-kryddor.jpg

Finns det medicin i köket? Menar jag läkemedel? Nej, mat som medicin så klart!=). Enligt mig är vårt samhälle lite väl snabbt med att vända sig till piller för vardagskrämpor som huvudvärk, förkylning, magvärk, mensvärk, muskelvärk etc. Bara för att ett läkemedel säljs utan recept innebär det inte att man kan inta dem hur som helst eller att de kommer utan bieffekter. Lever och njurar får jobba hårdare, tarmslemhinnan irriteras och tunnas därmed ut och immunförsvaret dämpas. Symptomen är där av en anledning och ska inte ignoreras. Varför inte vända sig till fantastiska naturen istället för lindring?

Jag har tidigare skrivit om några exempel på Naturens Antibiotika och i vårt kök finns hjälpmedel för att lugna och dämpa vardagliga hälsobesvär.

Kökets medicin - 12 Fantastiska kryddor:

1) Kanel:
  Lika god som nyttig!  Endast en halv tesked om dagen kan drastiskt sänka blodsockernivån för de med diabetes. Kanel har även visats sänka "det onda" kolesterolet och motverka urinvägsinfektioner. Vanlig kanel som säljs i affären är tyvärr inte alltid äkta vara, skillnaden på stängerna kan man se genom att den äkta kanelstången har flera lager, medan den oäkta endast har ett lager. Ekologisk Ceylon kanel är det man kan hålla utkik efter.

2) Basilika:  Denna ört kan användas på hudinfektioner och insektsbett. Basilika är hög på A, C vitamin, fosfor och kalcium. Även järn, magnesium och kalium. Den sägs förbättra hjärt och kärlsystem, syn samt matsmältning. Basilikate kan även lindra huvudvärk, lugna nerver samt sänka feber..! Supermat med andra ord!!

3) Cayenne: Cayenne är känd för att boosta förbränning och förbättra cirkulation, samt lindra mensvärk.

4) Kryddnejlika: Denna fina krydda är en stark anti-fungal, anti-mikrobisk vilket gör den till ett bra val för att hålla mage och tarm stark. Smaken är god i framförallt te och bakning, kryddan kan även användas externt vid tandvärk (ett bra val som i form av eterisk olja har hjälpt oss med Felicias tandvärk).

5) Persilja: Externt lindrar persilja klåda samt ger fräsh andedräkt istället för tuggummi/mintpastill. Persilja är en av de mest näringsrika och detoxande örter som finns, anti-inflammatorisk, lindrar spasmer och är urindrivande. Örten hjälper vid matsmältningsbesvär och kolik. Perfekt att ha i sallad, juice eller smoothie.

6) Salvia: Te från salvia har använts i generationer för att lindra depression och ångest, alltså en bra krydda för mentalt välmående . Den sägs även hjälpa till vid akne, gom och halsinfektioner.

7) Timjan: Bra för lungfunktion, antibakteriell samt parasitisk och kan hjälpa vid aptitlöshet, diarre, magkramper.

8) Kardemumma: "Kryddornas drottning", och näst efter "kryddornas kung" svartpeppar,är det en av de mest värdesatta kryddorna i världen. Kryddan används invärtes för matsmältningsbesvär, illamående, kräkning samt minska slemproduktion. Den lindrar även magvärk och gaser. Inom traditionell Ayurveda tuggas kardemummafrön för att främja pH värde efter intag av kaffe.

9) Kummin: En av mina favoriter! Kummin är full av fytokemikalier (växternas immunförsvar som även stärker vårt), antioxidanter, mineraler som järn, koppar, kalcium, selen, zink, magnesium och mycket B-vitaminer.  Kummin kan öka enzymutsöndring och stärka matsmältningen. Kryddan används vid sömnsvårigheter och när förkylning är på gång på grund av sin antiseptiska egenskaper (motverkar bakterier, virus etc).

10) Koriander: Koriander är också en liten näringsbomb fylld med framförallt järn, magnesium och fibrer. Främst använd för att främja matsmältning. Den sägs även sänka blodsockret och vara otroligt avgiftande. on.

11) Ingefära: Denna rot har ett bra rykte vad gäller anti-inflammatoriska egenskaper samt lindra illamående och lugna en orolig mage. Studier har visat att ingefära är effektivt vid åksjuka, efter operation illamående samt illamående under graviditet. Ingefära är bra för matsmältning, främjar näringsupptag och lindrar gas och uppblåsthet. Roten stimulerar också cirkulationen så är bra vid kalla händer och fötter.

12) Gurkmeja: Suverän krydda mot inflammation och smärta. Det är en fantastisk källa av indirekt antioxidanter, vilket betyder att den boostar och stimulerar kroppens egna produktion av antioxidanter flera timmar efter intag. Människor i vissa blåzoner (där befolkningen lever längst med bra hälsa) tex Okinawa, Japan har lägst inflammation i kroppen och äter gurkmeja dagligen.

Vi får inte glömma fantastiska salt och svartpeppar som hjälper upptaget av näring! Vilka av dessa använder du i din matlagning? Jag är uppväxt med salt och peppar som kryddning så allt annat känns utanför min bekvämlighetszon, men jag försöker utmana mig själv och experimenterar! Kummin är definitivt en favorit smakmässigt. Utöver kryddor använder jag även eteriska oljor som "mat som medicin" i bakning och matlagning.

/Kristin

In Hälsotugg
2 Comments

Bebisar & Sömn

April 5, 2018 Hälsotugg.se
Bebisar-Sömn.jpg

Sömnen är ju så viktig för att vi mammor ska må bra och ha energi för att hantera dagarna på bästa sätt och för att bebisarna ska må bra och utvecklas optimalt. Som med introduktion av mat finns det en mängd olika teorier och uppfattningar vad gäller sömn samt olika former av sömnträning. Enligt vad jag lärt mig och tror på så är det vår uppgift som föräldrar att ge barnet optimala förutsättningar för bra sömn, utan att styra/tvinga på den för mycket. Vissa anser att små bebisar tidigt ska kunna sova genom natten samt somna/somna om på egen hand. Jag tänker att vi har alldeles för bråttom och för stora krav. Bebisen bodde i magen i 9 månader så de första 9 månaderna utanför handlar om att vara nära och göra övergången mellan inre och yttre världen så smidig som möjligt.

Bebisar behöver närhet och trygghet mest av allt, om det innebär att de vaknar för att bli påminda om att du finns där eller att de somnar in på bröstet så är det inga konstigheter utan helt normalt! Att vägra låta bebis somna på bröstet/i famnen eller nattamma tror jag inte är svaret på sömnproblem långsiktigt, utan kan snarare skapa spår av otrygghet i längden. (Detta är mina åsikter och värderingar, alla föräldrar har rätt till sin egen och jag menar inte att vara dömande med detta inlägg.) Personligen låter jag Felicia somna vid bröstet om hon önskar samt ammar när hon vaknar under natten. Det känns helt onaturligt och fel för mig att vägra ge min lilla bebis bröstet, hon är trots att fortfarande en bebis. Vissa nätter vaknar hon varje till varannan timma så då blev det mycket amning/bröst..! Det finns många anledningar till att en bebis vaknar; hunger, törst, värme, kyla, obekväm, utveckling, tänder, önskar närhet etc. Det längsta hon sovit sammanhängande är nog 5 timmar och det är ett bra tag sedan nu! I snitt skulle jag gissa på att hon vaknar var tredje timma och för oss funkar det, hennes säng är precis bredvid mig så det blir lugnt och kvickt för oss båda, alltså stör natten minimalt. Värre är det när man vaknar och har svårt att somna om eller är uppe för att bebisen är ledsen.  Jag tror starkt på tryggheten samsovning ger, dock har Felicia egen säng bredvid mig för att vi sover båda bättre då, än när vi delar säng.

De två viktigaste bitarna för oss människor och sömn är:

  1. The circadian rhythm – your body’s inbuilt clock which affects the timing of sleep and is co-ordinated with the day-night cycle.

  2. Sleep pressure/sleep drive – this is like a timer or counter. The longer you have been awake, the stronger the desire and need to sleep.

Att vakna med ljuset är optimalt, samt somna med mörkret, (vet att det inte alltid funkar i Sverige), men utsätt bebis och dig själv för dagsljus när det går på morgonen och mörker innan läggdags för att den stödja den inre klockan. Tupplurar dagtid i ljuset, inte i ett mörklagt rum. Nästa del är "sleep pressure", bebisar utvecklas fort och efter de första månaderna behöver de mycket stimuli, så istället för att tolka första tecknen som trötthet kan det istället tolkas som uttråkan, så när de börjar bli trötta och griniga kan man byta stimuli, istället för att fokusera på att få dem att somna. Tidigare försökte jag undvika övertrötthet och kunde därmed spendera 30-45 min med att få Felicia att somna, men nu byter jag istället aktivitet tills hon är riktigt trött och då somnar snabbt och enkelt.  Det märks tydligt hur mycket mer stimuli hon numera behöver, de suger åt sig allt som små svampar! Istället för att lägga henne en viss tid varje kväll, låter vi henne vara med på kvällsaktiviteterna, äta middag med oss och lyssnar in på hennes signaler. Är hon lite trött så väntar vi med att försöka natta henne tills hon är riktigt trött och då somnar snabbt, så blir det lugnt och behagligt för hela familjen.

Bebisar behöver (och tar oftast automatiskt) sina totala sömntimmar (som varierar väldigt från barn till barn mellan extremerna 9-18 timmar..!!), jag skulle gissa på att Felicias är ca 11-12 timmar. För att få en bättre nattsömn försöker jag som sagt numera aktivera och stimulera henne så mycket som möjligt tills hon verkligen behöver sova, tidigare lät jag henne sova hur mycket hon ville dagtid så fort hon var lite trött, nu förlänger samt förstärker jag den tröttheten just för att minska dagsömn och istället öka nattsömn. (Jag skulle aldrig hindra henne från att somna pm det är det hon behöver, utan väntar tills hon är riktigt trött istället för att somna henne direkt när hon visar första antydan till trötthet). Vi har inga särskilda rutiner vad gäller varken sömn (utöver dusch och bokläsning) eller mat utan går efter Felicias tecken och dagsbehov. Men dagen är till för aktiviteter och natten för sömn, så numera handlar dagsovning om återhämtning men inte att sova i vagnen i 2 timmar för att det är bekvämt utan då påverkar det nattsömnen, så om hon skulle sova så länge numera så testar jag att flytta henne. Oftast vaknar hon hon då och är redo för nya äventyr=). Majoriteten av dagarna sover hon 30-60 min uppdelat på 2 eller 3 tupplurer.

Som sagt är jag absolut ingen expert i ämnet utan tar in information från personers kunskap jag litar på och har samma värderingar som, samt inkluderar den viktigaste biten att lyssna på min intuition! Om målet är att få bebis att sova genom natten så ger detta inlägg inte mycket tips och fokus till det;-). Alla är vi olika, med olika familjer, förutsättningar, värderingar och tankar så det gäller att hitta det som funkar för er familj. Är sömnen ett problem för att du/ni är trötta dagtid och har ett sämre välmående pga sömnbrist (våga då be om hjälp!), eller ansesdet vara ett problem för att bebisen inte sover "så bra som alla andra"?  En viktig aspekt tror jag är att vara flexibel och avslappnad för ju mer vi försöker styra och påtvinga något med strikta tankar eller rutiner, desto mer motstånd riskerar vi möta...

Hojta till med frågor, tips och kommentar!

/Kristin

Source: http://media1.halsotugg.se/2018/03/Bebisar...
In Hälsotugg
1 Comment
← Newer Posts Older Posts →
Ett kalas som varar i sex timmar är lyckat!🤩😍. Felicias 3-årskalas var igår och då det regnade fick vi vara hos vänner, istället för att vara 20 pers i vårt lilla hus..! 🤪 Svårt att hålla 1,5
Att hålla sig frisk i en sjuk värld kräver sin insats..! Precis som att följa sitt hjärta kräver sin insats! Det krävs mod, efterforskning, tid, energi, medvetenhet, eftertanke och framförallt tillit till sig